JAKÝ ZDROJ PRO LED PÁSEK?

LED pásky se staly běžným způsobem nasvícení všech možných míst, od obývacích pokojů přes koupelny až po obchodní prostory. LED pásky jsou oblíbené pro svou úspornost, dlouhou životnost a širokou škálu barevných variant. Přesto jejich výběr a instalace vyžaduje určité technické znalosti, zejména co se týče napěťového zdroje.

To, jaký napěťový zdroj pro LED pásky potřebujete, závisí na několika faktorech. Především je to napětí LED pásky (12Vdc nebo 24Vdc) a celková délka LED pásky. Důležitý je i odběr proudu (mA) LED pásky, který se vypočítá na základě délky pásky a hodnoty odběru jednotlivých LED diod.

Jako základní pravidlo platí, že napěťový zdroj by měl mít cca 20% rezervu oproti maximálnímu odběru proudu LED pásky. Tato rezerva je důležitá pro ochranu jak LED pásky, tak napěťového zdroje před přetížením a prodloužení jejich životnosti.

Jak na to tedy?

Počítejme s tím, že máme LED pásek o délce 5 metrů s napětím 12Vdc a odběrem 14,4W na metr.

1. Výpočet celkového výkonu LED pásky: 5m * 14,4W/m = 72W

2. Výpočet odběru proudu: 72W / 12V = 6A

3. Výpočet rezervy napěťového zdroje: 6A * 1,2 = 7,2A

4. Konečná hodnota napěťového zdroje je tedy 7,2A což následně znamená, že 7,2A * 12Vdc = 86,4W

V tomto případě byste tedy potřebovali napěťový zdroj s výstupním proudem minimálně 7,2A. To znamená minimálně 86,4W. Pro LED pásek můžete použít LED pásek vyšší hodnoty než je 86,4W. Například 100W. Čím vyšší hodnota tím méně bude napájecí zdroj namáhán a prodlouží se jeho životnost.  


Stejným způsobem byste postupovali i pro LED pásek s napětím 24Vdc, jen byste použili jiné hodnoty pro výpočet.

Jednoduchým způsobem se tak dostanete k výsledku, jaký napěťový zdroj potřebujete pro vaše LED pásky. Nezapomeňte, že pokud plánujete použít více LED pásků, musíte připočítat jejich odběr proudu k odběru proudu napěťového zdroje.

Tento návod je určen pro jednoduchou orientaci v problematice napěťových zdrojů pro LED pásky. Pro konkrétní aplikaci je vždy nejlepší konzultovat výběr s odborníkem nebo prodejcem.